Bunzlau Castle

Over dit merk

logo-bunzlau

Het is allemaal begonnen in de Middeleeuwen, in het toenmalige Duitse grensplaatsje Bunzlau. Hier was het maken van gebruiksvoorwerpen van aardewerk een volkskunst.

In het begin van de 20ste eeuw werd ‘Pauwenoog’ het herkenbare decor van het servies ontworpen, zoals het nu nog steeds in de regio van Boleslawiec wordt gemaakt. In de twintiger jaren van de vorige eeuw werden nog meer kleurrijke decoren toegevoegd.

Tegenwoordig wordt de uitstraling van het Bunzlau Castle servies bepaald door ontwerpers en kunstenaars die zijn opgeleid aan de Academie voor de Fijne Kunst in Polen.

De gehele productie van het servies, van klei tot kop, vindt plaats in het zuiden van Polen. Van de maar liefst 376 werknemers is tachtig procent vrouw. Het merendeel van hen werkt op de afdeling Decoratie. Iedere dag worden hier sponsjes met kleine scharen tot verfijnde stempels geknipt. Het voorgebakken aardewerk – dit heet biscuit – wordt met deze sponsjes en met penselen prachtig gedecoreerd. Glazuur zorgt voor de welbekende, duurzame glans op het servies.
Maar voordat het zo ver is moet er gebakken worden. Dit gebeurt in een grote, staande, elektrische oven bij een constante temperatuur van 1300ºC. Het aardewerk, dat de basis voor het servies vormt, wordt uitsluitend vervaardigd van mineraalrijke, ruwe klei.

Bunzlau Castle servies mag met recht ‘handgemaakt’ worden genoemd: slechts enkele machines, waaronder een mengmachine en de oven worden dagelijks gebruikt voor de productie van het ‘kale’ aardewerk. Op een echte pottenbakkerstafel wordt het aardewerk gevormd en verder bewerkt.
Nadat het servies is gedecoreerd, geglazuurd, en afgebakken, wordt het gereedgemaakt voor verzending. Eén van de laatste stappen voordat het in de winkel en uiteindelijk in uw keukenkast belandt!

 

Categorie
Ander moois
Tags
Ander moois